Kuchnia

baked

babie lato

ciasto:
5 jajek
200 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka octu

krem:
3 szklanki śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
mały słoiczek dżemu porzeczkowego
płatki migdałów i kokos do dekoracji
ciasto: masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać w misce z octem. Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem. Miksując dalej dodawać porcjami mąkę. Blachę (24x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 165st ok. 40 min. Gdyby ciasto zbyt szybko z wierzchu się rumieniło to w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Ostudzić, następnie przekroić na dwie części.

Masa:Do misy przelać dobrze schłodzoną śmietanę;zmiksować. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone.

Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć masę; (zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta) przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation